dimecres, 3 de març del 2010

DEPARTAMENT DE MATEMÀTIQUES

En un full de càlcul d’EXCEL elaboreu taules on apareguin les variables per a calcular el pressupost d’un viatge. Una manera de fer-ho seria fixar el preu unitari per a cada import per persona i dia en una part del full de càlcul. Desprès elaboreu una taula al mateix full on apareguin les columnes amb les despeses (per exemple: hotel, menjar, visites, transport, etc) i files segons el nº de dies que durarà el viatge.

Un exemple orientatiu del full EXCEL que podríeu desenvolupar seria:




Com podeu observar les primeres dades (fins a la fila 8) són una exposició de les diferents despeses amb un preu fixat (podreu canviar-les i/o afegir-ne d’altres). Les cel·les de la taula que venen a continuació estan calculades amb la fòrmula adient en funció dels preus fixats i del nº de dies, de manera que si canviem els preus inicials quedi automàticament tot recalculat.

Per exemple: la cel·la B1 té la fòrmula =A11*$B$3 (el símbol $ serveix per fixar la columna i/o fila, en aquest cas ens interessa fixar les dues). Per fer les fòrmules de B12, B13, etc, només cal arrossegar amb el ratolí la cel·la B11 fins a la B20. Al no haver fixat A11 amb cap $ automàticament farà la fòrmula d’abans amb els valors de A12, A13, etc. Les fòrmules de les altres columnes es fan de forma similar, llevat del preu de l’avió/autobús (perquè només el fem un cop durant tot el viatge) i del total que ja esbrinareu com serà la fòrmula.

Desprès haureu de fer alguns gràfics (de línea i/o de sectors, etc) del que creieu més adient. Per fer un gràfic seleccioneu la columna o fila numèrica que voleu representar i aneu al menú de dalt on apareix una icona amb un gràfic. No cal dir que haureu de posar el nom als eixos, al gràfic, etc.
Feu proves variant els preus inicials, canviant diferents conceptes si els teniu en compte (per exemple triar autobús en comptes d’avió, pensió completa en comptes de mitja pensió, etc) i fixant-vos com canvien totes les dades i els gràfics corresponents.

Un exemple de gràfic seria el següent:


També podeu afegir noves variables com podrien ser el nº de persones que hi van al viatge, cost de les trucades, donar el preu final amb una altra moneda (per exemple amb dòlars, lliures, …), etc i fer els càlculs pertinents o, fins i tot, aplicar-ho al viatge que teniu preparat al País Basc.

Seria aconsellable treure’n algunes conclusions al final de la vostra feina. Per exemple:
- pregunteu-vos com són les gràfiques que apareixen (les heu estudiat? són funcions lineals? Per què?)
- calculeu el quocient del cost total entre el nº de dies i observeu que passa (ho podríeu explicar?)

Haureu de penjar al vostre espai de la intraweb l’arxiu EXCEL on tingueu les dades i gràfics i un arxiu de text WORD on hi hauran alguns gràfics comentats amb les conclusions oportunes.

Com ja sabeu també tindreu a la vostra disposició tot el professorat per assessorar-vos i solucionar qualsevol dubte que vagi sorgint durant la tasca.


Ànim i bona feina!



AULA TALLER

1. Fer el pressupost del viatge: especificant el cost del desplaçament, l’estada, visites, etc.. Fer-ho amb un full de càlcul Excel.

2. Fer uns gràfics per comparar: si utilitzeu diferents transports (autobus, avió, tren) si feu diferents pensions (Dormir i esmorzar, Mitja pensió, Pensió complerta). Amb els gràfics adjuntar-hi un comentari.

AULA D'ACOLLIDA

1. Què vol dir pressupost? Si vols consulta aquesta pàgina: http://www.enciclopedia.cat/


2.Què vol dir mitja pensió? I pensió completa?

3.Quant val l'estada d'un dia?

4.Expressa en tant per cent (%) què representa l'hotel, el menjar, les visites, el transport i l'avió només 1 dia:
a)Hotel (mitja pensió):
b)Menjar:
c)Les visites:
d)El transport:
e)L'avió:
5.Ara fes el mateix que l'exercici 4, però si com l'estada fos de 5 dies:
a)Hotel (mitja pensió):
b)Menjar:
c)Les visites:
d)El transport:
e)L'avió:

6.Què pots observar en els exercicis 4 i 5 si els compares.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada